Extreme sporten en diabetes, gaat dat samen?

Zeg je Guus ten Dolle, dan zeg je kitesurfen. De 22-jarige student is een fanatieke watersporter en is dan ook veelvuldig op het strand te vinden. Geen golf is hem te hoog, ook niet figuurlijk. Guus heeft namelijk diabetes type 1, maar dat laat hij geen belemmering zijn om zijn leven ten volste te leiden.

“Dat ik iets met watersport zou gaan doen, was eigenlijk niet meer dan logisch. Mijn vader was een van de allereerste windsurfers in Nederland. Als 8-jarig jongetje ging ik al met hem mee naar het strand om te leren surfen. Toen ik wat ouder werd, kreeg ik de kitesurfers in de gaten. Die waren altijd aan de andere kant van de Brouwersdam bezig en maakten diepe indruk met hun toffe trucjes en metershoge jumps. Dat wilde ik ook! Op mijn twaalfde begon ik zelf te oefenen. Gewoon in onze achtertuin, met een vlieger. Toen was voor mijn ouders wel duidelijk: Guus wil dit écht heel graag.”

“Het eerste wat ik aan de arts vroeg toen bleek dat ik diabetes had: kan ik nog blijven sporten?”

Kiten is verslavend

“In de zomer van 2010 was het eindelijk zover. Mijn broertje en ik mochten voor het eerst op kitesurfkamp! Een schot in de roos, we vonden het helemaal te gek. Daarna was het hek van de dam; elk vrij uurtje wilde ik kiten. Mijn ouders hebben me in de loop der jaren heel wat keren letterlijk van het water moeten slepen, zo fanatiek was ik. En dat is eigenlijk alleen nog maar erger geworden, haha. Ik ben gék op sport, doe onder meer aan voetbal, tennis, golf en fitness. Maar kitesurfen is altijd mijn nummer één sport geweest. Het buiten zijn en lekker bezig zijn op het water, dat is heerlijk. Maar wat kiten pas écht tof maakt, is de adrenalinerush die het je geeft. Daar raak je gewoon aan verslaafd!”

“Mijn diabetes is een extra factor om tijdens het kitesurfen rekening mee te houden, maar het weerhoudt me er niet van om het dan maar niet te doen”

Hoge waardes vóór het kiten

“Ik was dertien toen er diabetes bij me werd geconstateerd. Jong natuurlijk en zo’n diagnose is intens. Maar áls je dan tijdens je jeugd diabetes móet krijgen, dan is dertien toch eigenlijk wel het beste, denk ik. Want dan ben je op een leeftijd dat je ongeveer snapt wat de ziekte inhoudt en wat het voor impact heeft. En kun je – onder begeleiding van je ouders – zélf je insuline spuiten en zélf de verantwoordelijkheid nemen voor je diabetes, in plaats van andersom. Wel maakte ik me in het begin zorgen om het kiten en mijn andere activiteiten. Het eerste wat ik aan mijn arts vroeg toen de diagnose was vastgesteld: kan ik met diabetes nog blijven sporten? Waarop hij antwoordde: ‘alles wat je wil, kun je doen. Mits je je waardes onder controle hebt.’ Dat heb ik altijd goed in mijn oren geknoopt. Door die diagnose ben ik veel gezonder gaan leven, mijn hele eetpatroon ging op de schop. Verder ben ik gewoon doorgegaan met al mijn sporten en dus ook met kiten. Op mijn vijftiende ben ik zelfs aan wedstrijden gaan meedoen. Dat ging telkens beter. Binnen een paar jaar had ik meerdere sponsoren en deed ik mee aan nationale en internationale competities. Zo heb ik veel ervaring opgedaan en veel andere kiters ontmoet. Allemaal mensen die jouw passie hebben, dezelfde leefstijl uitdragen. Dat schept een band en is echt ontzettend mooi!”

“Als ik slecht in mijn waardes zit, kan ik ook niet lekker kiten. Dat motiveert enorm om goed voor mezelf te zorgen”

Altijd Dextro mee naar het strand

“Toegegeven: kitesurfen is een extreme sport, waar risico’s bij komen kijken. En in mijn geval is mijn diabetes nog eens een extra factor om rekening mee te houden. Maar het weerhoudt me er niet van om het dan niet te doen. Integendeel! Zolang je maar weet hoe je ermee om moet gaan. Wat voor mij betekent: gezond eten en actief blijven. Als ik slecht in mijn waardes zit, kan ik ook niet lekker kiten. Dat motiveert enorm om goed voor mezelf te zorgen. Verder helpt het om mijn waardes vóór een kitesessie net iets hoger dan normaal te houden. Dat verkleint het risico om op het water een hypo te krijgen. Wat ik ook altijd doe, is na een uur varen weer naar de kant gaan. Dan check ik mijn waardes – ik gebruik een insulinepen – en neem waar nodig een Dextro, colaatje of water. Die spullen zitten ook altijd in mijn kitebag. Zo ben ik goed voorbereid.”

Iets doen voor diabetes

“Wat mijn toekomstplannen zijn? Ik heb niet de ambitie om de allerbeste kiter van de wereld te worden. Maar wél om het maximale uit elke sessie te halen en vooral: altijd optimaal te genieten. Verder zou ik op termijn graag iets willen bijdragen aan onderzoek naar diabetes type 1. Hoe weet ik nog niet precies. Misschien wel zoiets zoals Hoek tot Helder. Dat is een downwinder (een tocht langs de kust waarbij kitesurfers van spot A naar spot B kiten met de wind in de rug – red.) waarmee geld wordt opgehaald voor de Hartstichting. Zoiets doen voor diabetes lijkt me heel erg tof!”

Meer Guus? Volg hem op Instagram!