“Als je hartsvriendin darmkanker krijgt, is het belangrijkste dat je er voor haar bent”

Bij Marjo (59) werd begin 2013 darmkanker vastgesteld. Diverse chemo’s, bestralingen en operaties volgden. Grote steun en toeverlaat is haar beste vriendin José. Al zes jaar lang is zij bij elk ziekenhuisbezoek present. De hoogste tijd om haar eens in het zonnetje te zetten!

Marjo (59): “Zit ik erdoorheen, dan weet José me altijd op te peppen”

“Ik bof ontzettend met José in mijn leven. Het geeft me ontzettend veel rust om te weten dat zij altijd met me meegaat naar het ziekenhuis. Vaak vallen die bezoekjes op maandag. Daarom noemen José en ik onszelf gekscherend ‘maandagmaatjes’. Ook als ik niet naar het ziekenhuis moet, spreken we vaak op maandag af. Dan gaan we gezellig wandelen, de stad in of ergens koffiedrinken. De laatste jaren is mijn leven niet makkelijk geweest. Gelukkig hebben de artsen me tot nu toe nog steeds kunnen helpen. Zit ik er toch doorheen, dan pept José me op. Doordat zij het zorgstuk grotendeels op zich neemt, blijven mijn partner en ik man en vrouw, in plaats van patiënt en verzorger. Daar ben ik haar ongelooflijk dankbaar voor. Deze giftbox heeft José dan ook meer dan verdiend!”

José (60): “Sinds Marjo ziek is, is onze vriendschap veel intenser geworden”

“Als je hartsvriendin darmkanker krijgt, is er niet veel wat je voor haar kunt doen. Het belangrijkste is dat je er voor haar bent. Dat is dan ook wat ik doe. Ze hoeft me maar te bellen en dan sta ik bij haar op de stoep. Al is het midden in de nacht. De maandag is sowieso mijn dag voor Marjo. Op die manier hoeft haar man ook niet zo veel snipperdagen op te nemen. En kan hij op de dagen van de uitslagen met haar mee. De afgelopen jaren is Marjo soms door diepe dalen gegaan. Toch is ze altijd opgewekt, vol energie en goede hoop. Ze inspireert me enorm!”

Benieuwd naar een maandag van deze “maandagmaatjes”? Lees hier het dagboek van Marjo op één van hun maandagen.