Een hond als levensredder

Hulphonden voor blinden of slechtzienden kennen we allemaal. Ze zorgen ervoor dat hun baasje veilig van A naar B komt, maar hulphonden zijn er niet alleen om deze mensen te helpen. Ook diabetici kunnen in sommige gevallen erg veel hebben aan een hulphond in huis. Deze honden detecteren namelijk een verandering in het bloedsuikergehalte van hun baasje. Hoe dit precies in zijn werkt gaat? Wij zochten het uit en gingen in gesprek met Mieke de Boer, oprichter en trainster van Stichting Kibo.

Vanaf jongs af aan heeft Mieke twee passies, honden en de gezondheidszorg. Hoe mooi is het dan wanneer, zoveel jaren later, je van beide passies uiteindelijk je beroep kunt maken. Nu alweer 6 jaar geleden richtte ze Stichting Kibo op. Kibo, dat Japans is voor hoop, richt zich op het opleiden van medische detectiehulphonden, waaronder hulphonden voor diabetespatiënten. “Ik zag in het buitenland hoe medische detectiehulphonden een verschil kunnen maken voor sommige mensen. Dat wilde ik hier in Nederland ook”.

“Ik zag in het buitenland hoe medische detectiehulphonden een verschil kunnen maken voor sommige mensen”

Uitkomst voor diabetespatiënten

Mieke traint medische hulphonden die ingezet kunnen worden bij patiënten met de ziekte van Addison (patiënten maken zelf geen cortisol aan), epilepsie, PTSS, autisme en diabetes. “Honden kunnen een afwijkende lichaamsgeur waarnemen, ze ruiken het dus als er bij hun baasje iets afwijkt van het ‘normaal’”.
Voor diabetespatiënten kan dit een enorm verschil maken. De hulphonden worden speciaal getraind om een plotselinge verandering in de bloedsuikerspiegel van een diabetespatiënt waar te nemen. “We trainen de honden zo dat we ze als het ware ‘instellen’ op de waarde waarop de patiënt wil corrigeren. Als de bloedsuikerspiegel dan dat punt bereikt, ruiken ze dat en waarschuwen ze hun baasje door het geven van een pootje. Het is dan aan het baasje om zijn waardes zelf te testen en insuline bij te spuiten mocht dat nodig zijn. De hond wordt beloond met wat lekkers!”

Niet voor iedereen

Een diabetes hulphond is niet voor iedere diabetespatiënt weggelegd. De honden zijn speciaal voor mensen die ‘hypo-unaware’ zijn. Zij voelen een opkomende aanval als gevolg van een te lage bloedsuikerspiegel niet zelf aankomen. “Als je zo’n aanval niet aan voelt komen, dan kan dat in sommige gevallen natuurlijk levensgevaarlijk zijn. Een hulphond die je dan waarschuwt, kan een echte levensredder zijn”. Ook wordt er daarnaast nog gekeken naar hoeveel aanvallen je per dag hebt, of de hond past binnen de huidige thuissituatie en of je momenteel insuline spuit. Als je tabletten slikt, kom je niet in aanmerking voor een hulphond.

“Een hulphond die je dan waarschuwt, kan een echte levensredder zijn.”

Levensredders

Stichting Kibo krijgt jaarlijks een flink aantal aanvragen. Inmiddels ‘zorgen’ er nu 40 getrainde hulphonden voor hun baasje. En dat ze levens kunnen redden, blijkt wel een uit een voorbeeld uit de praktijk: “We hadden een hond die zijn baasje ‘s nachts waarschuwde in zijn slaap. Die vrouw was alleen amper wakker te krijgen, want door die lage bloedsuiker word je alleen nog maar slaperiger. De hond bleef maar doorgaan en elke keer mat ze wel haar bloedsuiker maar viel zo ook weer snel in slaap. Tot ze op een gegeven moment een natte neus tegen haar hand voelt, waarop ze haar man wakker maakt. Nog geen 2 minuten later heeft ze een stuk brood in haar mond en stijgt haar bloedsuikerspiegel weer. Daarmee zie je maar hoeveel verschil een hulphond kan maken in zo’n situatie. We trainen deze honden dus niet alleen op het herkennen van een afwijkende geur, maar ook op het wakker worden van die specifieke geur zodat ze ook op die momenten te hulp kunnen schieten als dat nodig is. Als er dan geen partner is om actie te ondernemen dan kan de hond een noodknop bedienen. Deze zorgt dat vrienden of familie worden gealarmeerd”.
Ook Laura heeft sinds september 2017 een afgestudeerde diabetes hulphond in huis. Lees hier haar verhaal.

Niet alle honden zijn geschikt als hulphond

Een hond kan dus het verschil maken voor een diabetespatiënt, maar lang niet elke hond is geschikt om dienst te doen als hulphond. “Niet elke hond is hetzelfde en elke hond heeft ook weer zijn eigen sterke en zwakke punten. Sommige honden zijn zo gefokt dat ze pas wat doen na een commando van hun baasje, denk bijvoorbeeld aan een labrador of een golden retriever. Honden die van nature hun neus gebruiken zijn dan weer wel uitermate geschikt als hulphond. Daarbij moet je denken aan bijvoorbeeld een Drentse Patrijs of een Ierse Setter. Dat zijn honden die een bepaalde mate van zelfstandigheid hebben en ook zelfinitiatief tonen. Dat is superbelangrijk”.
Een diabetes hulphond kan dus van enorme waarde zijn voor sommige diabetici. Alleen al met behulp van hun sterk ontwikkelde reuk kunnen ze de kwaliteit van leven voor deze mensen flink opschroeven.

Ben je nu nieuwsgierig geworden naar stichting Kibo en het mooie werk wat ze doen? Kijk dan op www.kibomdd.com.

Lucas Moret is 18 jaar en lijdt al sinds zijn 1e levensjaar aan de ziekte Diabetes type 1. Lees het verhaal van hoe Poes de hulphond, het leven van Lucas redt.