Fit blijven in huis, zo doe je dat!

Nu je meer thuis bent, is het goed om te blijven bewegen. Hoe? Van het maken van je eigen loopband tot een wasmachine work-out: met deze leuke tips blijf je thuis ook fit.

Waar de een het doet vanuit geloofsovertuiging, doet de ander het vanwege gezondheidsredenen. Vasten, dus tijdelijk niet (of minder) eten en drinken, wint het aan populariteit. Zo is intermittent vasten tegenwoordig booming. Een positieve ontwikkeling, vindt diëtiste Samira Bourhaleb-Toub. “Voor mensen die in de regel gezond zijn, is af en toe vasten heel verstandig”, zegt ze. “Tegenwoordig eten we namelijk al snel te veel. Door te vasten heb je een break daarvan, krijgt je lichaam rust. Waardoor het zich als kan resetten. Vasten kan je daardoor veel gezondheidsvoordelen opleveren. Maar let wel: dan moet je het wel góed doen. Het gaat erom om gezond te blijven eten, en op zoek te gaan naar de balans.”

Maak je eigen loopband

Wil je ook je conditie een beetje op peil houden en vind je het niet erg om een beetje geklieder in huis te hebben? Maak dan je eigen loopband. Hoe? Strooi wat afwasmiddel op de grond en meng dat met een beetje water. Zorg dat de vloer glad genoeg is. Verdeel het mengsel goed en lopen maar! Als je nou een lange afstand gaat lopen, dan is het handig om af en toe een beetje zeep en water eraan toe te voegen. Mocht je meer uitdaging willen, dan kan je ook je tempo verhogen.

‘Maak je eigen loopband in de keuken’

Wassen en liften

Staat de was op het programma? Gebruik die wasmand en zware flessen wasmiddel dan ook meteen in je work-out. Om maar met de wasmand te beginnen: zet je voeten op heupbreedte neer. Houd je rug recht en buig je knieën tot je bovenbenen bijna horizontaal zijn (90 graden). Plaats de wasmand boven het midden van je voeten. En pak hem op schouderbreedte met beide handen vast. Til de wasmand op door je benen te strekken Houd je rug recht, herhaal deze oefeningen een aantal keer en voilà: een deadlift met de wasmand.
Oh ja, en als je dan toch bij de wasmachine bent, kan je gelijk ook wat oefeningen met twee flessen wasmiddel doen. Voor een bicep curl bijvoorbeeld. Hiervoor pak je de flessen onderhands vast (je polsen wijzen dus naar voren), houd je ellebogen op een vaste positie langs je lichaam. Vervolgens adem je in en breng je de flessen omhoog, je ellebogen blijven op dezelfde positie. Houd dit een paar tellen vast en breng de flessen weer terug naar beneden. En herhaal dit een aantal keer. Geen zin in de was? Dan kan je deze oefening natuurlijk ook doen met een pak melk of fles wijn (even wachten met opdrinken).

‘Gebruik je kinderen als gewichten’

Schoonmaak jezelf fit

En natuurlijk…. Het schoonmaken zelf. Want je denkt er misschien niet over na, maar daar verbrand je ook een hoop calorieën mee. Als je dan toch lekker bezig bent, dan kan je natuurlijk die emmer water wel een paar keer extra optillen, zo train je gelijk je armspieren. Of als je net de afwas hebt gedaan en je theedoeken toch al vies zijn, dan kan je ze heel makkelijk gebruiken voor wat oefeningen. Leg ze op de grond en doe wat lunches, push ups of een plank. Wil je weten hoe je dat het beste kan doen? Fitnessgoeroe Arie Boomsma doet het voor.

Na inspanning komt ontspanning

Maar…. Ontspanning is natuurlijk óók belangrijk. Heb je de hele dag hard gewerkt en kan je wel wat ontspanning gebruiken? Dan zou je goed aan (stoel)yoga kunnen doen. En nee, yoga is echt niet alleen maar op je hoofd staan of jezelf in onmogelijke posities manoeuvreren. Bij yoga draait het vooral om concentratie en ademhaling en dit kan dus ook goed met gemakkelijkere oefeningen. Ook is yoga een goede manier om je lichaam te versterken en pijn te verminderen.
Wil je eerst even kijken of yoga echt wel iets voor jou is? Dan kan je een kijkje nemen op de site van unieksporten.nl.

TIP: Begin jij steeds met goede voornemens, maar tref je jezelf aan het eind van de dag nog steeds op diezelfde stoel aan? Probeer dan eens elk half uur een wekker te zetten en loop even weg van je computer.