Het coronavirus: wat is waar en wat niet?

Het nieuws rondom corona, gaat de hele dag door. Op tv zie je elke dag een andere expert aan het woord, je social tijdlijn staat er helemaal bol van en zelfs je vrienden en familie hebben het erover. Kortom: corona is het gesprek van de dag en iedereen heeft er wat over zeggen. Vaak zitten hier ook berichten tussen die helemaal niet waar zijn. Het is goed te begrijpen dat je op den duur door de bomen het bos niet meer ziet. Wat kan én mag je nu wel geloven, en wat juist niet? Hieronder hebben wij daarom wat feiten en fabels voor je op een rij gezet.

1. Iedereen is vatbaar voor het coronavirus – FEIT

Van jong tot oud, iedereen kan besmet raken met coronavirus. Hoewel bijvoorbeeld jongeren bijna geen klachten zullen ervaren, kunnen ook zij dus besmet raken met het virus. Vooral bij ouderen of kwetsbaren kunnen de gevolgen veel heftiger zijn. Dit is de reden dat het RIVM strenge richtlijnen heeft opgesteld. Alles om vooral ouderen en kwetsbare mensen te beschermen.

2. Ik moet stoppen met het slikken van mijn medicijnen – FABEL

Stop niet met het slikken van je medicijnen zonder overleg met je behandelend arts. Er zijn een aantal medicijnen die je afweer remmen, deze zouden een risico kunnen vormen. Dit geldt bijvoorbeeld voor medicijnen die mensen slikken na een orgaantransplantatie. Het zijn dan ook vooral de zwaardere medicijnen die eventueel effect kunnen hebben. Mocht je twijfels hebben of jouw medicijnen van invloed zijn op je afweersysteem, neem dan contact op met je arts.

‘Stop niet met het slikken van medicijnen, zonder overleg met je arts’

3. Mensen met overgewicht vormen een risicogroep – FEIT

Ongeveer 70 tot 80% van de coronapatiënten op de Intensive Care heeft overgewicht. Er wordt steeds meer duidelijk over het virus en langzaam komen er meer concrete aanwijzingen voor het verband tussen het coronavirus en overgewicht. Liesbeth van Rossum, internist en hoogleraar obesitas in het Erasmus MC zegt hierover in het AD: “Het immuunsysteem kan bij overgewicht wat actiever reageren dan normaal, en reageert daardoor minder goed op indringers. Hierdoor kan het coronavirus zich snel vermenigvuldigen.”

4. Het slikken van ibuprofen verergert de klachten – FABEL

Op dit moment is er geen bewijs dat ibuprofen het virus verergert. Het kan dus geen kwaad om het te blijven slikken. Het gerucht ontstond nadat er een artikel in een wetenschappelijk tijdschrift stond. Al snel werd dit opgepikt en vooral via WhatsApp verspreid. Er is bij een kleine groep onderzoek gedaan en de effecten zijn niet bewezen. Wel wordt er aangeraden om bij klachten in eerste instantie paracetamol te slikken, deze heeft namelijk de minste bijwerkingen. Mocht je al medicijnen slikken, overleg dan eerst met je huisarts over het innemen van ibuprofen.

5. Vitamine C en knoflook bestrijden het virus – FABEL

Het is inderdaad zo dat vitamine C en knoflook erg gezond zijn. Knoflook bevat waarschijnlijk zelfs antibacteriële eigenschappen. Het nemen van vitamine C en knoflook kan, zeker in deze tijd, geen kwaad. Echter is het niet bewezen dat het ook daadwerkelijk het virus bestrijdt of geneest. Mocht je klachten hebben, blijf dan thuis. Indien je zieker wordt en medische hulp nodig hebt, neem dan contact op met je huisarts.

6. Als ik zelf geen klachten heb, kan ik anderen ook niet besmetten – FABEL

In principe geldt: hoe zieker je je voelt, hoe besmettelijker het is voor je omgeving. Toch kan het zo zijn dat bij weinig tot milde klachten, je het virus overdraagt aan anderen. Het virus verspreidt zich via druppeltjes bij niezen en/of hoesten. Het is dus mogelijk het virus te vangen van iemand die bijvoorbeeld slechts een lichte hoest heeft en zich niet ziek voelt. Om besmetting te voorkomen heeft het RIVM verschillende richtlijnen opgesteld. Mocht je verkoudheidsklachten hebben, zoals neusverkoudheid, keelpijn en/of lichte hoest, dan wordt er aangeraden om binnen te blijven en uit te zieken. Indien je ook koorts en/of benauwdheid hebt, dan blijft iedereen thuis met wie je samenwoont.

‘Zonder heftige klachten, kan je ook andere besmetten’

7. De meeste coronapatiënten op de IC zijn mannen – FEIT

Uit de cijfers die het RIVM dagelijks naar buiten brengt, blijkt dat mannen vaker in het ziekenhuis worden opgenomen, dan vrouwen. Van alle coronapatiënten die op de IC liggen, is 62,5% man (cijfers van 2 april 2020). Er is nog geen precieze verklaring voor. Volgens viroloog Menno de Jong van het UMC Amsterdam, zijn er wel een aantal factoren die een rol zouden kunnen spelen. Zo hebben mannen vaker onderliggende aandoeningen, zoals hart- en vaatziektes of longaandoeningen. Ook is het zo dat over het algemeen mannen vaker wat ongezonder leven dan vrouwen. Ten slotte lijkt het zo te zijn dat het immuunsysteem van vrouwen anders werkt, meestal reageert het sterker. Het zou kunnen zijn dat vrouwen daarom beter in staat zijn om het virus in toom te houden.

8. Regelmatig met een zoutoplossing je neus spoelen, voorkomt de besmetting op het coronavirus – FABEL

Uit onderzoek blijkt dat er een beperkt bewijs is, dat spoelen met een zoutoplossing de verkoudheid geneest. Er is echter nooit aangetoond, dat het ook daadwerkelijk luchtinfecties voorkomt. Ook hiervoor geldt: spoelen met een zoutoplossing kan zeker geen kwaad, maar er is op dit moment nog geen bewijs dat je het coronavirus daarmee kan tegenhouden.

9. Bij hoge temperaturen stopt de verspreiding van het virus – FABEL

Er is op dit moment nog geen bewijs dat het virus zich minder snel verspreidt bij hoge temperaturen. Dit houdt in dat het virus onder alle temperaturen overgedragen kan worden. Wel zeggen experts dat de kans groot is dat het coronavirus een seizoensziekte is, net als de griep of een verkoudheid. Echter is dat op dit moment nog niet bewezen. Voor nu kunnen we dat alleen maar afwachten en alle maatregelen van het RIVM goed opvolgen.

Hopelijk hebben we hiermee een beetje orde kunnen scheppen in het oerwoud aan informatie over het coronavirus. Mocht je toch nog twijfels of vragen hebben, neem dan contact op met je huisarts. Voor enkele antwoorden op veel gestelde vragen rondom het coronavirus kun je hier terecht.
Bronnen: