Stoma

Stomamaterialen
en verpleegkundig advies

Wanneer u een stoma van de dikke darm (colo), dunne darm (ileo), urinewegen (uro) of continentstoma krijgt, wordt u door uw arts of stomaverpleegkundige bij ons aangemeld voor uw stomahulpmiddelen. Wij zijn ons ervan bewust dat het krijgen van een stoma een grote impact heeft op uw leven.

Persoonlijke begeleiding en uitstekende zorg staan bij ons dan ook hoog in het vaandel. Uw eerste pakket stomamaterialen wordt door één van onze eigen buitendienstverpleegkundigen bij u thuis afgeleverd, ongeacht waar u woont in Nederland. Zij beantwoordt dan al uw vragen en geeft u uitleg en advies over de verzorging van uw stoma.

Bij uw eerste stomapakket ontvangt u ook een documentatiemap waarin u onder andere informatie vindt over het plaatsen van uw bestelling en wat te doen in noodgevallen.

Joyce Brouns

Verpleegkundige

Wanneer u specifieke vragen over uw hulpmiddelen of aandoeningen heeft, bespreken we samen met u welke hulpmiddelen het beste aansluiten bij uw behoeftes en wensen.

Lees meer

Andere productgroepen

Colostoma

Een colostoma is een kunstmatige uitgang van de dikke darm (colon) die wordt aangelegd wanneer een deel van de dikke darm is verwijderd doordat het niet meer functioneert. Die disfunctie kan verschillende oorzaken hebben, zoals darmkanker, een ongeluk, chronische ontstekingen, aangeboren afwijkingen of fistels.

Bij een colostoma wordt de ontlasting over het algemeen nog goed ingedikt. Verder wordt een colostoma meestal aan de linkerzijde van de onderbuik aangelegd. Een colostoma van zowel van tijdelijke als van blijvende aard zijn.

Ileostoma

Een ileostoma is een kunstmatige uitgang van de dunne darm (ileum) die wordt aangelegd wanneer de dikke darm volledig of gedeeltelijk is verwijderd doordat dat stuk niet meer functioneert, of ter bescherming van de darmnaad na een operatie aan de dikke darm. Aandoeningen als darmkanker, een ongeluk, chronische ontstekingen, aangeboren afwijkingen of fistels kunnen aan die disfunctie ten grondslag liggen.

Doordat de ontlasting niet meer door de dikke darm kan worden ingedikt, produceert de ileostoma de hele dag door dunne ontlasting. In tegenstelling tot een colostoma, wordt een ileostoma meestal aan de rechterzijde van de onderbuik aangelegd.

Urostoma

Een urinestoma is een kunstmatige uitgang van de urinewegen die wordt aangelegd wanneer de blaas niet meer goed functioneert of verwijderd is. Bij een urostoma wordt het laatste stukje van de dunne darm gebruikt om de beide urineleiders naar buiten te leiden.

Doordat een urostoma geen reservoir heeft en er continu urine wordt geproduceerd, zijn er altijd materialen nodig om de urine op te vangen, zoals urine-opvangzakjes.

Continentstoma

Bij een continentstoma zijn er geen uitwendige materialen nodig voor het opvangen van urine (continent urostoma) of ontlasting (continent ileostoma). Het reservoir wordt dan gemaakt van het laatste deel van de dunne darm en wordt vervolgens in de buikholte geplaatst.

Daardoor kan een patiënt zelf bepalen wanneer de urine of ontlasting wordt afgevoerd. Dat gebeurt met een katheter die meerdere keren per etmaal via de buikopening in het reservoir wordt ingebracht.

Spoelpomp

Wanneer u een colostoma heeft, kunt u die in sommige gevallen spoelen. Het doel daarvan is de dikke darm te prikkelen tot lediging. Na de spoeling, ofwel irrigatie, heeft men 24 tot 48 uur lang geen ontlasting. Tijdens die periode kan het opvangmateriaal vervangen worden door een klein zakje, stomaplug of stomapleister.

Wanneer u voor de eerste keer een spoelpomp van MediReva ontvangt, kan één van onze buitendienstverpleegkundigen u de set persoonlijk komen brengen en u instructies geven over het spoelsysteem. Niet iedereen heeft baat bij een spoelpomp en niet iedereen kan een spoelpomp zelfstandig gebruiken. Het is daarom belangrijk eerst met uw stomaverpleegkundige of huisarts te overleggen of u in aanmerking komt voor een spoelpomp.

Stomasteunbandage / breukband

Een littekenbreuk (parastomale hernia) is een veelvoorkomende complicatie bij een stoma. Zware lichamelijke activiteiten, zoals sporten en tillen, kunnen belastend zijn voor een breuk rondom de stoma. Om, bij een bestaande breuk, te voorkomen dat een breuk groter wordt, kan men ter ondersteuning een steunbandage dragen.

Een steunbandage moet daarnaast comfortabel zitten. Daarom zal één van onze buitendienstverpleegkundigen naar u toe komen om een band aan te meten. Dankzij een groot assortiment van merken en maten kunnen wij u het materiaal leveren dat u het prettigst vindt en de meeste steun geeft. Indien u wilt weten of u in aanmerking komt voor een stomabreukband, verwijzen wij u graag naar uw stomaverpleegkundige.

Serviceproducten

U krijgt van ons bij uw eerste bestelling éénmalig een aantal serviceproducten gratis. Serviceproducten zijn producten die door uw zorgverzekering niet worden vergoed en wij u ter ondersteuning van uw stomazorg aanbieden. Daarbij kunt u denken aan een speciale stomamal, stomaschaartje, kledingclip en een stomatasje.

 

Aanvraagformulieren