AVG in de praktijk...

Doen we het wel goed? 3 zorgprofessionals over de AVG

06/11/18


Wat is er door de nieuwe privacywetgeving nu echt veranderd in de praktijk? Wat merken zorgprofessionals daar dagelijks van op de werkvloer? En hoe gaan ze daarmee om? Drie praktijkervaringen over uitdagingen en kansen.

Praktijkcase 1
'Doen we het wel goed? Privacy was hier altijd al een belangrijk aandachtspunt en het ziekenhuis heeft ons ook tijdig geïnformeerd over de komst van de AVG. Maar sinds de invoering van de nieuwe wet zijn we nog alerter als het om privacygevoelige informatie gaat', benadrukt Nicolle Schoenmakers, stomaverpleegkundige bij het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg. 'Qua werk is er niet zo gek veel veranderd. Wat ik wel lastig vind, is dat we voor het bestellen van stomamateriaal een machtigingsformulier moeten invullen waar medische gegevens van patiënten in staan. We vragen daarvoor mondelinge toestemming aan de patiënt. Als hij of zij die toestemming inderdaad geeft, noteren we dat in ons digitale patiëntendossier. Maar op dit moment kan de patiënt daar niet voor tekenen. Ik zou het prettig vinden als er een digitale handtekening aan het dossier kan worden toegevoegd, zodat ook echt vastgelegd is dat de patiënt toestemming heeft gegeven. We zijn nu intern aan het kijken wat de mogelijkheden zijn.'

Praktijkcase 2
'Sinds de invoering van de nieuwe privacywet zijn er duidelijk dingen veranderd,' vertelt Wilma Verbeek-Gijsbers, als wondconsulent verbonden aan de afdeling plastische chirurgie van het Radboudumc. 'Zo hebben veel van de thuisorganisaties waar we mee samenwerken nieuwe communicatiesystemen ingevoerd. Het lastige daarbij is dat ze allemaal met verschillende systemen werken. En alsof dat al niet ingewikkeld genoeg is, gaat het ook regelmatig mis met het toekennen van toegangscodes. Dan kom ik met geen mogelijkheid in het systeem. Vooral als je het druk hebt, kost dat veel kostbare tijd. Dat kan dus nog een stuk beter. Zelf werken we overigens met Securemail: daarmee kunnen we externe mails met patiëntinformatie op een makkelijke manier versleuteld versturen. Daar werken we sinds de invoering van de wet op de privacy mee. En inmiddels is dat al een automatisme geworden.'

Praktijkcase 3
'De extra focus op privacy is absoluut een goede zaak', vindt Ellen van de Heuvel, SWID verpleegkundige bij het Ikazia Ziekenhuis Rotterdam. 'Maar het maakt ons werk wel lastiger. Als we nu vertrouwelijke informatie versturen, moet dat gecodeerd. Nadat we een bericht hebben verstuurd, moeten we vervolgens de ontvanger bellen om de code door te geven. Best omslachtig. Dat kost dus ook meer tijd. Ondertussen merk ik ook dat thuisorganisaties maatregelen hebben genomen. Voorheen stuurden ze regelmatig foto’s van patiënten, zodat we meteen een beeld hadden van het probleem en de situatie alvast konden beoordelen. Maar sinds de invoering van de AVG doen thuisorganisaties dat niet meer. Jammer, want die foto’s waren altijd erg handig. Het zou mooi zijn als er een centraal systeem zou komen waar iedereen op een veilige manier informatie kan uitwisselen. Zoiets als wat MediReva heeft. Als je daar inlogt, kun je zonder problemen gegevens delen. Maar ik vrees dat een centraal systeem er voorlopig nog niet komt.'

MediReva & privacy
Zoals Ellen al aangaf, hebben we als MediReva uiteraard ook de nodige maatregelen genomen om aan de AVG te voldoen. Berichten die privacygevoelige gegevens bevatten, sturen we standaard op een veilige manier. Naast secure e-mail, gebruiken we daarvoor ook ons eigen communicatieplatform voor zorgprofessionals op MediRevaNet. Wel zo makkelijk!

Ander nieuws

Ben jij #ditisprivé?

Bijzondere persoonsgegevens optimaal beschermen is een uitdaging. Van gisteren, vandaag én morgen. Vanaf vandaag is de nieuwe privacywet officieel van kracht. Hoe zijn wij de privacy van onze klanten nóg beter gaan waarborgen? We nemen je mee in de stappen die wij hebben gezet en geven je een kijkje vooruit op #ditisprivé.

lees verderData in de zorgwereld: de 3 belangrijkste veranderingen

Iedereen een backup maken! Dat is op 31 maart de boodschap op de Wereld Backup Dag. Data spelen een steeds grotere rol. We kunnen niet meer zonder. Maar hoe staat het met de data binnen de zorg? Hoe is dat geregeld? Wat gaat er met de komst van de AVG veranderen? En wat betekent dat voor backups?

lees verder5 gouden regels om privacy-bewust te werken

Het niet goed omgaan en beschermen van persoonsgegevens kan straks een flinke boete opleveren. Alle reden dus om zo privacy-bewust mogelijk te werken. Wat daarbij helpt? 5 gouden regels!

lees verderDe comeback van het landelijk elektronische patiëntendossier?

Al jarenlang worstelt de overheid om op een veilige en betrouwbare manier digitaal medische gegevens uit te wisselen. Met de komst van de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) worden de regels over privacybescherming bovendien fors aangescherpt. Wat betekent dit voor het EPD?

lees verderMeer dan de helft van de Nederlanders wil persoonsgegevens opvragen

Door de wet Algemene Gegevens Verordening (AVG) heeft straks iedereen het recht om persoonsgegevens te ontvangen van bijvoorbeeld zorgorganisaties. Onderzoek laat zien dat meer dan de helft van de Nederlands ook daadwerkelijk van plan is om persoonsgegevens op te vragen.

lees verderBlockchain doet intrede in de zorg

Het welbekende ‘schriftje op het aanrecht’: menig zorgprofessional is er bekend mee. Zorginstituut Nederland meent dat dit anders kan. Zij lanceerde onlangs als eerste in Nederland een juridisch gecertificeerde blockchaintoepassing, in een vorm van een app.

lees verderVerander je wachtwoordendag

Een wachtwoord is het slot op je digitale deur. Voor jou als zorgprofessional een extra belangrijk slot, omdat je met persoonsgegevens werkt. Is jouw wachtwoord sterk genoeg? Check het vandaag op nationale verander-je-wachtwoorden-dag!

lees verder

"Mevrouw Jans gebruikt 5 stomazakjes per dag"