Met de nieuwe AVG, ook comeback EPD?

De comeback van het landelijk elektronische patiëntendossier?

15/12/17


'Rome wasn’t built in a day.' Hetzelfde geldt voor het landelijk elektronische patiëntendossier (EPD). Al jarenlang worstelt de overheid om op een veilige en betrouwbare manier digitaal medische gegevens uit te wisselen. Met de komst van de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) worden de regels over privacybescherming bovendien fors aangescherpt. Wat betekent dit voor het EPD?

Je kunt het gerust een heet hangijzer noemen, het landelijk elektronische patiëntendossier (EPD). Aanvankelijk wilde de Nederlandse overheid dit in 2011 introduceren, maar de voorgestelde wettelijke grondslag die vereist was voor het EPD werd door de Eerste Kamer verworpen. Men maakte zich grote zorgen over de privacy en de beveiliging van medische gegevens. Met de zogenaamde ‘zorginfrastructuur’ werd de afgelopen jaren getracht een soort doorstart van het EPD te maken. Zorgverleners kunnen zodoende bij het Landelijk Schakel Punt (LSP) patiëntgegevens opvragen van ziekenhuizen, huisartsen, apotheken en andere zorgaanbieders. Hiervoor moeten patiënten echter actief toestemming geven. De gegevensuitwisseling tussen de verschillende zorgaanbieders is momenteel dus nog beperkt mogelijk – tot grote frustratie van velen.

Vier ziekenhuizen, één EPD
Daarnaast zijn veel zorginstellingen er zich van bewust dat ze ‘iets’ moeten doen met de groeiende behoefte van patiënten om meer regie te krijgen over hun gegevens. Veel ziekenhuizen zijn zélf aan de slag gegaan en hebben zodoende een eigen elektronische patiëntendossier opzet. In de regio Rijnmond gaat men zelfs een stapje verder. Zo werd afgelopen november bekend dat het Spijkenisse Medisch Centrum, Van Weel-Bethesda Ziekenhuis in Dirksland, het Ikazia Ziekenhuis en het Maasstad Ziekenhuis zijn overgestapt naar één elektronisch patiëntendossier. Het is voor het eerst in Nederland dat een groep ziekenhuizen een gezamenlijk systeem hanteert voor het uitwisselen van patiëntgegevens.

Nieuw systeem: MedMij
Kennelijk is er een groeiende behoefte voor een landelijk systeem voor digitale uitwisseling van medische data. Het ministerie van Volksgezondheid speelt daar handig op in. Samen met verschillende patiëntorganisaties, zorgverleners en zorgverzekeraars is zij momenteel bezig om een nieuw systeem te lanceren: MedMij. Hiermee kunnen patiënten zélf hun gegevens verzamelen in een gepersonaliseerde gezondheidsomgeving.

Patiënt krijgt de regie
Het grote verschil met het oorspronkelijke landelijke EPD uit 2011 is dat bij MedMij de patiënt bepaalt welke informatie aan wie gedeeld mag worden. Doordat gebruik wordt gemaakt van een persoonlijke digitale toegangspoort (via DigiD) kunnen patiënten erop rekenen dat dit op een veilig manier gebeurt. Door deze werkwijze te hanteren, sluit het goed aan op de nieuwe wet Algemene verordening gegevensbescherming (AVG), die op 25 mei 2018 van kracht gaat. Het streven is dat iedereen die dat wil uiterlijk in 2020 een persoonlijke gezondheidsomgeving kan hebben.

Meer lezen
Ben jij goed voorbereid op de AVG? MediReva is er voor je en geeft graag tips & tricks. Zo hebben we een aantal handige whitepapers geschreven. Je vindt ze hier.

Ander nieuws

Doen we het wel goed? 3 zorgprofessionals over de AVG

Wat is er door de nieuwe privacywetgeving nu echt veranderd in de praktijk? Wat merken zorgprofessionals daar dagelijks van op de werkvloer? En hoe gaan ze daarmee om? Drie praktijkervaringen over uitdagingen en kansen.

lees verderBen jij #ditisprivé?

Bijzondere persoonsgegevens optimaal beschermen is een uitdaging. Van gisteren, vandaag én morgen. Vanaf vandaag is de nieuwe privacywet officieel van kracht. Hoe zijn wij de privacy van onze klanten nóg beter gaan waarborgen? We nemen je mee in de stappen die wij hebben gezet en geven je een kijkje vooruit op #ditisprivé.

lees verderData in de zorgwereld: de 3 belangrijkste veranderingen

Iedereen een backup maken! Dat is op 31 maart de boodschap op de Wereld Backup Dag. Data spelen een steeds grotere rol. We kunnen niet meer zonder. Maar hoe staat het met de data binnen de zorg? Hoe is dat geregeld? Wat gaat er met de komst van de AVG veranderen? En wat betekent dat voor backups?

lees verder5 gouden regels om privacy-bewust te werken

Het niet goed omgaan en beschermen van persoonsgegevens kan straks een flinke boete opleveren. Alle reden dus om zo privacy-bewust mogelijk te werken. Wat daarbij helpt? 5 gouden regels!

lees verderMeer dan de helft van de Nederlanders wil persoonsgegevens opvragen

Door de wet Algemene Gegevens Verordening (AVG) heeft straks iedereen het recht om persoonsgegevens te ontvangen van bijvoorbeeld zorgorganisaties. Onderzoek laat zien dat meer dan de helft van de Nederlands ook daadwerkelijk van plan is om persoonsgegevens op te vragen.

lees verderBlockchain doet intrede in de zorg

Het welbekende ‘schriftje op het aanrecht’: menig zorgprofessional is er bekend mee. Zorginstituut Nederland meent dat dit anders kan. Zij lanceerde onlangs als eerste in Nederland een juridisch gecertificeerde blockchaintoepassing, in een vorm van een app.

lees verderVerander je wachtwoordendag

Een wachtwoord is het slot op je digitale deur. Voor jou als zorgprofessional een extra belangrijk slot, omdat je met persoonsgegevens werkt. Is jouw wachtwoord sterk genoeg? Check het vandaag op nationale verander-je-wachtwoorden-dag!

lees verder

"Mevrouw Jans gebruikt 5 stomazakjes per dag"