Blockchain, veilig medische informatie uitwisselen

Blockchain doet intrede in de zorg

28/11/17


Het welbekende ‘schriftje op het aanrecht’: menig zorgprofessional is er bekend mee. Zorginstituut Nederland meent dat dit anders kan. Zij lanceerde onlangs als eerste in Nederland een juridisch gecertificeerde blockchaintoepassing, in een vorm van een app. Hierdoor kan medische informatie veilig worden opgeslagen én uitgewisseld met de verschillende zorgpartijen, terwijl de patiënt de regie houdt.

Zorginstituut Nederland had begin november dit jaar de primeur: zij lanceerde als eerste in ons land een fictieve casus blockchain in de praktijk. Blockchain is een openbaar online register van transacties op een netwerk van computers, dat iedereen kan bekijken. Elke transactie wordt door het netwerk van gebruikers gecontroleerd, waardoor misbruik van de gegevens bemoeilijkt wordt.

Veilig medische informatie uitwisselen
Door de technologie achter blockchain toe te passen in de zorg, is het mogelijk om het zogenaamde ‘schriftje op het aanrecht’ online beschikbaar te stellen voor alle betrokken zorgpartijen, meent Zorginstituut Nederland. Volgens de instantie zorgt blockchain in een app ervoor dat medische informatie op een veilige manier kan worden opgeslagen én uitgewisseld. Ook kunnen administratieve processen in de zorg er efficiënter mee worden ingericht.

Burger krijgt meer regie over gegevens
Bovendien zorgt de juridisch gecertificeerde blockchaintoepassing van Zorginstituut Nederland ervoor dat de burger meer invloed heeft over het gebruik van zijn eigen zorggegevens. Gebruikers – in dit geval patiënten – bepalen immers welke zorgprofessional in het online logboek kan kijken. Alleen deze geselecteerde personen kunnen inloggen op de mobiele app en zo actuele gegevens van een patiënt inzien.

Aansluiting met nieuwe privacywet
De patiënt krijgt met blockchain dus de regie in handen. Een ontwikkeling die naadloos aansluit op de nieuwe wet Algemene verordening gegevensbescherming (AVG), die op 25 mei 2018 van kracht gaat. Naast de bestaande rechten als het recht op inzage en het recht op correctie en verwijdering, brengt deze nieuwe privacywet ook nieuwe rechten met zich mee. Bijvoorbeeld het recht op dataportabiliteit. De blockchaintoepassingen sluiten hier goed bij aan. Vermoedelijk zullen in de toekomst meer zorginstanties blockchain gaan toepassen.

Ander nieuws

Doen we het wel goed? 3 zorgprofessionals over de AVG

Wat is er door de nieuwe privacywetgeving nu echt veranderd in de praktijk? Wat merken zorgprofessionals daar dagelijks van op de werkvloer? En hoe gaan ze daarmee om? Drie praktijkervaringen over uitdagingen en kansen.

lees verderBen jij #ditisprivé?

Bijzondere persoonsgegevens optimaal beschermen is een uitdaging. Van gisteren, vandaag én morgen. Vanaf vandaag is de nieuwe privacywet officieel van kracht. Hoe zijn wij de privacy van onze klanten nóg beter gaan waarborgen? We nemen je mee in de stappen die wij hebben gezet en geven je een kijkje vooruit op #ditisprivé.

lees verderData in de zorgwereld: de 3 belangrijkste veranderingen

Iedereen een backup maken! Dat is op 31 maart de boodschap op de Wereld Backup Dag. Data spelen een steeds grotere rol. We kunnen niet meer zonder. Maar hoe staat het met de data binnen de zorg? Hoe is dat geregeld? Wat gaat er met de komst van de AVG veranderen? En wat betekent dat voor backups?

lees verder5 gouden regels om privacy-bewust te werken

Het niet goed omgaan en beschermen van persoonsgegevens kan straks een flinke boete opleveren. Alle reden dus om zo privacy-bewust mogelijk te werken. Wat daarbij helpt? 5 gouden regels!

lees verderDe comeback van het landelijk elektronische patiëntendossier?

Al jarenlang worstelt de overheid om op een veilige en betrouwbare manier digitaal medische gegevens uit te wisselen. Met de komst van de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) worden de regels over privacybescherming bovendien fors aangescherpt. Wat betekent dit voor het EPD?

lees verderMeer dan de helft van de Nederlanders wil persoonsgegevens opvragen

Door de wet Algemene Gegevens Verordening (AVG) heeft straks iedereen het recht om persoonsgegevens te ontvangen van bijvoorbeeld zorgorganisaties. Onderzoek laat zien dat meer dan de helft van de Nederlands ook daadwerkelijk van plan is om persoonsgegevens op te vragen.

lees verderVerander je wachtwoordendag

Een wachtwoord is het slot op je digitale deur. Voor jou als zorgprofessional een extra belangrijk slot, omdat je met persoonsgegevens werkt. Is jouw wachtwoord sterk genoeg? Check het vandaag op nationale verander-je-wachtwoorden-dag!

lees verder

"Mevrouw Jans gebruikt 5 stomazakjes per dag"