"Een wachtwoord is het slot op je digitale deur. Is jouw wachtwoord sterk genoeg?"

24 november: verander-je-wachtwoorden-dag

24/11/17


Een wachtwoord is het slot op je digitale deur. Voor jou als zorgprofessional een extra belangrijk slot, omdat je met persoonsgegevens werkt. Is jouw wachtwoord sterk genoeg? Check het vandaag op nationale verander-je-wachtwoorden-dag!

De zorg is steeds vaker doelwit van cybercriminaliteit. Met een eenvoudig wachtwoord staat jouw digitale deur eigenlijk wagenwijd open voor hackers. Mits je een sterk wachtwoord hebt, is het volgens het National Institute of Standards and Technology niet eens perse nodig om regelmatig je wachtwoord te veranderen. Een wachtwoord wordt daar vaak niet complexer op namelijk, terwijl dát juist belangrijk is. Gebruik een moeilijk te raden wachtwoord dat ook voor ieder inlogaccount anders is. Een wachtwoordmanager, zoals 1Password, True Key of Lastpass onthoudt alle verschillende wachtwoorden veilig voor je.

Complexe en verschillende wachtwoorden
De nationale verander-je-wachtwoorden-dag is een initiatief van technologie website Tweakers en het Openbaar Ministerie. De dag is in 2014 in het leven geroepen toen uit onderzoek bleek dat veel mensen moeite hebben met het onthouden van meerdere wachtwoorden. Het gevolg? Makkelijke én dezelfde wachtwoorden. Zo is 123456 ook vandaag de dag nog steeds een van de meest voorkomende wachtwoorden. Heeft jouw wachtwoordenlijstje een opfrisbeurt nodig?

Nieuwe privacywet
Met de nieuwe Europese privacywet worden de privacyregels vanaf mei 2018 verscherpt. Een complex wachtwoord helpt bij het waarborgen van de privacy van jouw patiënt. Meer tips om privacy-bewust te werken? Lees ze hier.

Ander nieuws

Doen we het wel goed? 3 zorgprofessionals over de AVG

Wat is er door de nieuwe privacywetgeving nu echt veranderd in de praktijk? Wat merken zorgprofessionals daar dagelijks van op de werkvloer? En hoe gaan ze daarmee om? Drie praktijkervaringen over uitdagingen en kansen.

lees verderBen jij #ditisprivé?

Bijzondere persoonsgegevens optimaal beschermen is een uitdaging. Van gisteren, vandaag én morgen. Vanaf vandaag is de nieuwe privacywet officieel van kracht. Hoe zijn wij de privacy van onze klanten nóg beter gaan waarborgen? We nemen je mee in de stappen die wij hebben gezet en geven je een kijkje vooruit op #ditisprivé.

lees verderData in de zorgwereld: de 3 belangrijkste veranderingen

Iedereen een backup maken! Dat is op 31 maart de boodschap op de Wereld Backup Dag. Data spelen een steeds grotere rol. We kunnen niet meer zonder. Maar hoe staat het met de data binnen de zorg? Hoe is dat geregeld? Wat gaat er met de komst van de AVG veranderen? En wat betekent dat voor backups?

lees verder5 gouden regels om privacy-bewust te werken

Het niet goed omgaan en beschermen van persoonsgegevens kan straks een flinke boete opleveren. Alle reden dus om zo privacy-bewust mogelijk te werken. Wat daarbij helpt? 5 gouden regels!

lees verderDe comeback van het landelijk elektronische patiëntendossier?

Al jarenlang worstelt de overheid om op een veilige en betrouwbare manier digitaal medische gegevens uit te wisselen. Met de komst van de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) worden de regels over privacybescherming bovendien fors aangescherpt. Wat betekent dit voor het EPD?

lees verderMeer dan de helft van de Nederlanders wil persoonsgegevens opvragen

Door de wet Algemene Gegevens Verordening (AVG) heeft straks iedereen het recht om persoonsgegevens te ontvangen van bijvoorbeeld zorgorganisaties. Onderzoek laat zien dat meer dan de helft van de Nederlands ook daadwerkelijk van plan is om persoonsgegevens op te vragen.

lees verderBlockchain doet intrede in de zorg

Het welbekende ‘schriftje op het aanrecht’: menig zorgprofessional is er bekend mee. Zorginstituut Nederland meent dat dit anders kan. Zij lanceerde onlangs als eerste in Nederland een juridisch gecertificeerde blockchaintoepassing, in een vorm van een app.

lees verder

"Mevrouw Jans gebruikt 5 stomazakjes per dag"