Wat zijn de oorzaken van diabetes type 1?

Diabetes type 1 ontstaat doordat je eigen afweersysteem bepaalde cellen (B-cellen) in de alvleesklier aanvalt en vernietigt. Deze cellen zijn belangrijk voor ons lichaam omdat ze insuline aanmaken. Waarom het afweersysteem dat doet, is nog onduidelijk. Maar het gevolg is dat het lichaam geen of te weinig insuline aanmaakt. In dit geval kan er geen glucose worden opgenomen door de lichaamscellen. Glucose blijft dus in het bloed waardoor de bloedglucosewaarden enorm stijgen (hyperglycemie). Verder kan ook een virusinfectie aan de basis liggen van deze aandoening. Erfelijkheid speelt een kleine rol bij diabetes type 1. Van de 100 kinderen die een ouder hebben met diabetes type 1 krijgen ongeveer 3 kinderen het ook.

Wat zijn de oorzaken van diabetes type 2?

Diabetes type 2 kan verschillende oorzaken hebben. Obesitas en erfelijke aanleg speelt hier wél een grote rol. Verder kan een ongezonde leefstijl (veel stress, roken of overmatig alcoholgebruik) een oorzaak zijn.

Diabetes type 2 ontstaat vaak na het 30e levensjaar. Maar er zijn ook kinderen en adolescenten die het krijgen. Circa 15 procent van de mensen vanaf 70 jaar hebben een verhoogd risico. Ook bepaalde ethische groepen lopen een grotere kans om diabetes te krijgen, zoals mensen van negroïde en Latijns-Amerikaanse afkomst in de Verenigde Staten, Surinaamse Hindoestanen en Kaapverdianen.

Wat zijn de oorzaken van zwangerschapsdiabetes?

Iedere vrouw die in verwachting is, kan zwangerschapsdiabetes krijgen. Toch zijn er een aantal factoren die een verhoogd risico op deze aandoening kunnen geven, zoals:

  • Eerdere zwangerschapsdiabetes
  • Obesitas (BMI van 30 of meer), al voor de zwangerschap
  • Een vader, moeder, broer of zus met diabetes type 2
  • Een Hindoestaanse, Marokkaanse of Turkse afkomst
  • Roken tijdens de zwangerschap
  • Te hoog cholesterol en/of bloedsuiker
  • Leeftijd van de moeder meer dan 35 jaar