MediReva: jouw partner voor diabeteszorg

Diabetes is een chronische ziekte waarbij de bloedglucosebalans verstoord is. Dat komt doordat de alvleesklier niet of nauwelijks insuline produceert. Insuline is een hormoon dat de glucose-stofwisseling in het lichaam regelt.

Diabetes is een ziekte die beetje bij beetje je lichaam ondermijnt. Je kunt op lange termijn problemen krijgen met ogen, nieren, bloedvaten en voeten. Iedereen kan diabetes krijgen: jong en oud, man en vrouw. Je leven kan er enorm door worden beïnvloed, dag én nacht.

Gelukkig is diabetes door een gezonde levensstijl, het slikken van medicijnen en (soms) het spuiten van insuline goed onder controle te houden. Bovendien sta je er niet alleen voor. MediReva helpt en ondersteunt je waar mogelijk.

Diabetes en de werking van insuline

Voedingsmiddelen met koolhydraten worden in de maag en darmen omgezet tot glucose, waarna ze worden opgenomen in het bloed. Insuline is een hormoon dat ervoor zorgt dat de glucose via het bloed in het lichaam terechtkomt. Glucose is de brandstof voor je lichaam. Dus als je alvleesklier geen of onvoldoende insuline aanmaakt, neemt je lijf geen of te weinig glucose op. Hierdoor ontstaat een tekort aan brandstof, met als gevolg dat het lichaam onvoldoende functioneert. In dit geval is er sprake van diabetes.

Soorten diabetes

Er bestaan verschillende vormen van diabetes:

  • Diabetes type 1
  • Diabetes type 2
  • Zwangerschapsdiabetes

Wat is diabetes type 1?
Diabetes type 1 openbaart zich vaak op jeugdige leeftijd. Je kunt het echter ook krijgen als je wat ouder bent. Het lichaam produceert (zo goed als) geen insuline meer. Gevolg is dat er (zo goed als) geen glucose kan worden opgenomen door de cellen. De oorzaak van diabetes type 1 is nog niet bekend. Virussen, milieufactoren en voeding spelen mogelijk een rol. Ook lijkt (tot bepaalde hoogte) erfelijkheid mee te spelen.

Wat is diabetes type 2?
Bij diabetes type 2 maakt je lichaam te weinig insuline aan of reageren de cellen minder goed op insuline. Het gevolg is dat de lichaamscellen onvoldoende glucose kunnen opnemen om normaal te kunnen functioneren. Diabetes type 2 komt meestal op oudere leeftijd voor, maar kan soms ook op jongere leeftijd ontstaan. In vele gevallen is overgewicht de hoofdoorzaak. Erfelijkheid speelt ook een rol.

Wat is zwangerschapsdiabetes?
Zwangerschapsdiabetes is een tijdelijke vorm van diabetes, die na de bevalling meteen over is. Meestal ontstaat zwangerschapsdiabetes tussen de 24e en 28e zwangerschapsweek. Als je zwanger bent maakt het lichaam andere hormonen aan, waardoor het tijdelijk minder goed op insuline reageert. Bij een normale zwangerschap maakt het lichaam extra insuline aan om de bloedsuiker goed te houden. Bij zwangerschapsdiabetes gebeurt dat niet, of niet genoeg. Daardoor blijft er te veel suiker in het bloed zitten, waardoor het bloedsuikergehalte te hoog wordt.