Diabetes en voeding
Bij diabetes is het niet nodig om een streng dieet te volgen of suikervrij te eten. Wél is het belangrijk dat je gezonde en gevarieerde voeding tot je neemt, zeker in het geval van diabetes type 2. Maar wat wordt er nu precies onder gezond eten verstaan? Een diëtist kan je hierbij goed op weg helpen. Het is dan ook aan te raden om daar een afspraak mee te maken voor adviezen en tips op maat.
Algemene voedingstips
- Ga voor de volkorenversie van brood en pasta, evenals volkoren- of zilvervliesrijst. Door de vezels die hierin zitten, stijgt je bloedsuikerspiegel minder vaak of langzamer.
- Probeer niet te veel suiker, jam, honing, siroop, stroop, witte pasta, witte meel, witte rijst of aardappelpuree te eten. Hierin zitten ‘snelle’ koolhydraten, waardoor de bloedsuikerspiegel omhoog schiet.
- Drink niet meer dan 1 glas alcohol per dag; hierin zitten koolhydraten die je bloedsuiker verhogen.
- Drink zo weinig mogelijk frisdranken en vruchtensappen; hierin zitten veel snelle suikers.
- Gebruik bij het bakken vooral gezonde, onverzadigde vetten als olie, vloeibare margarine of vloeibaar frituurvet. Gebruik op je boterham smeerbare margarine of halvarine.
- Eet bij voorkeur mager, wit en onbewerkt vlees, zoals kipfilet. Rood vlees vergroot de kans op hart- en vaatziekten.